به گزارش رجانیوز استاد ابوالفضل علامی قاری، مدرس و داور بینالمللی قرآن کریم ساعاتی پیش در سن ۵۷ سالگی دار فانی را وداع گفت.
این استاد قرآن کریم دقایقی پس از اقامه نماز مغرب و عشا و در حال آمادگی برای آغاز جلسه قرآن در روز ۱۶ آذرماه بر اثر سکته قلبی جان به جان آفرین تسلیم کرد.
گزیدهای از زندگی و بیش از سه دهه فعالیتهای قرآنی استاد علامی
«ابوالفضل علامی» در سال ۱۳۳۷ در خانوادهای روحانی و در شهر مقدس قم متولد شد.
پدرش آیتالله شیخ اسدالله علامی میانجی نام «عطاء الله» را برای وی برگزید اما در شناسنامه نام او را «ابوالفضل» گذاشتند.
علامی به واسطه خانواده مذهبی از همان دوران کودکی در مراسمهای دینی که پدرش برگزار میکرد، شرکت میکرد.
وی تحصیل در مقطع ابتدایی را در مدرسه ملی اسلامی خدیوی سپری کرد. در مدرسه هر روز در حیاط بزرگ مدرسه برنامه نماز جماعت برقرار بود.
علامی دوران دبیرستان را با تحصیل در مدرسه ملی موسوی قم سپری کرد البته در پایه دوم دبیرستان مجبور شد به تهران هجرت کند اما پس از سه سال دوباره به قم بازگشت و پنجم و ششم دبیرستان را در دبیرستان شبانه چهارم آبان(آیت الله کاشانی) خواند و روزها در یکی از مؤسسات فرهنگی حوزه علمیه مشغول به کار شد.
این استاد قرآن کریم پس از پیروزی انقلاب اسلامی در کنکور سراسری شرکت کرد و در رشته علوم سیاسی قبول شد ولی به خاطر تأمین بخشی از هزینه زندگی خانواده و ضرورت کار کردن نتوانست به تحصیل ادامه دهد.
وی آن دوران در کنار کار، یادگیری دروس حوزه را در حوزه علمیه قم آغاز کرد و پس از گذراندن دوره مقدماتی و بالاتر، چهار سال به تحصیل فقه اشتغال یافت و همزمان به امر پژوهش در زمینه علوم و معارف قرآن پرداخت. علاوه بر پژوهش، در حوزه قرآن به تدریس علم قرائت، تاریخ و علوم قرآن و کتب اعتقادی پرداخت.
علامی همواره به امر آموزش قرآن اهتمام داشت به طوری که همیشه در کنار ارتقای توانمندیهای خود به تدریس علوم قرآنی نیز میپرداخت.
این استاد قرآن کریم سالهای اولیه پیروزی انقلاب اسلامی یعنی سال ۱۳۶۱ هنگامی که تنها ۲۴ سال داشت، نزد امام خمینی(ره) نیز تلاوتی داشت که این تلاوت یکی از ماندگارترین تلاوتهای وی به شمار میرود.
علامی به واسطه سابقه فراوان در فعالیتهای قرآنی در مسابقات قرآن نیز به داوری پرداخت به طوری که به مرور زمان در کنار تدریس به قضاوت مسابقات بینالمللی نیز پرداخت.
از وی کتاب متعددی در حوزه قرآن کریم به یادگار مانده است که آموزش ترجمه ومفاهیم قرآن کریم در ۳ جلد، قرآن حکیم همراه ترجمه و تفسیر برخی از آیات، کتاب معلم راهنمای تدریس آموزش ترجمه و مفاهیم قرآن، کتاب مربی راهنمای تدریس قرآن کریم ویژه آموزش ترجمه و مفاهیم، آداب تلاوت قرآن کریم، زبان قرآن، درآمدی بر دانش وقف و ابتداء، آشنایی با ضبط المصحف، فرهنگ اصطلاحات صرف و نحو عربی، قرآن صاعد آموزش معارف اهل بیت(ع) در ۲ جلد تنها بخشی از تألیفهای استاد علامی است.
این استاد قرآن کریم به واسطه فعالیتهای گوناگون قرآنی در پنجمین دوره مراسم تکریم چهرههای قرآنی که توسط سازمان دارالقرآن برگزار شد، به عنوان «استاد آموزش قرآن» مورد تجلیل قرار گرفت.

مهمترین دغدغه استاد علامی تحقق مطالبات رهبر انقلاب بود
یکی از شاگردان استاد علامی با اشاره به خصوصیات شخصیتی این چهره قرآنی، گفت: مهمترین دغدغه ایشان تحقق مطالبات رهبر معظم انقلاب بود بر همین اساس همواره برای تحقق منویات معظمله تلاش میکرد.
«حسن فرقانی» یکی از شاگردان زندهیاد «ابوالفضل علامی» در گفتوگو با خبرنگار فعالیتهای قرآنی خبرگزاری فارس با اشاره به اینکه من از سال ۱۳۵۹ با استاد آشنا شدم، اظهار داشت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی فعالیتهای قرآنی رنگ و بویی دیگر گرفت. من در همان سالهای اول پیروزی انقلاب اسلامی حضور فعالی در جلسات قرآن قم داشتم.
وی با بیان اینکه اصلیترین برنامههای قرآنی استان قم در مسجد محمدیه برگزار میشد، افزود: استاد علامی در کنار مرحوم رنجبر در آنجا به تدریس قرآن میپرداخت و با اخلاق و رفتار قرآنی افراد را به حضور در جلسات تشویق میکرد.
فرقانی با اشاره به شخصیت ویژه استاد علامی، خاطر نشان کرد: ایشان در تمامی لحظات زندگی سعی میکرد متناسب با دستورات قرآن حرکت کند. مهمترین تأکید این استاد قرآن توجه به مضامین الهی و فهم درک قرآن کریم است.
این استاد جامعهالمصطفی با بیان اینکه استاد علامی به ایجاد انس عمومی به قرآن تأکید بسیاری داشت، گفت: استاد در بحث ولایت و خط قرمزهای ولایت حساسیت زیادی داشت به طوری که همیشه سعی میکرد برای تحقق مطالبات مقام معظم رهبری پیشقدم باشد و حتی در برخی جلسات دغدغههای مقام معظم رهبری را بیان و راهکارهایی برای رفع آنها ارائه میداد.
وی با اشاره به اینکه استاد علامی همواره شاگردان خود را به تبعیت از دستورات قرآن و فرمایشات رهبری توصیه میکرد، افزود: یکی از مهمترین افتخارات ایشان تلاوت در محضر امام خمینی(ره) بود. من در این دیدار همراه با استاد علامی به جماران رفتم تا استاد که در مسابقات قران آن سال مقام نخست را کسب کرده بود در محضر امام خمینی(ره) تلاوت کند.
فرقانی در ادامه به فعالیتهای قرآنی و جلسه داری استاد علامی اشاره کرد و گفت: ایشان سال ۱۳۶۵ سکته قلبی داشت که دکتر او را از تلاوت حرفهای منع کرد. وی هم به همین جهت به سمت مفاهیم و ترجمه قرآن کریم روی آورد و در کنار آموزش قرآن به این امور نیز اهتمام داشت.
استاد قرآن جامعهالمصطفی اخلاص و تواضع را مهمترین خصوصیات استاد علامی عنوان کرد و افزود: ایشان وقتی در جلسهای حضور مییافت در پایین مجلس مینشست و با وجود توانمندیهای بسیار قرآنی هیچوقت خود را برتر از کسی نمیدانست.
وی به خاطراتش با استاد علامی اشاره کرد و گفت: چند روز قبل ایشان به دفتر من آمدند و درباره فعالیتها و دغدغههای قرآنی خود صحبت کرد. ایشان از اردوی آموزشی هفته گذشته به شمال، مطالبی را مطرح کرد و گفت: «من برای آمادگی حضور در این اردوی آموزشی ۲ روزه بیش از ۱۵ ساعت مطالعه کردم». این سخن برایم خیلی جالب بود چرا که ایشان آمادگی کاملی در زمینه تدریس قرآن داشت اما همواره برای به روز رسانی علم خود و توسعه توانمندیهایش مطالعه میکرد.
فرقانی با اشاره به آخرین دیدارش با استاد علامی خاطر نشان کرد: ۱۵ آذر یعنی یک روز قبل از فوت ایشان، ما با هم دیداری داشتیم. استاد علامی پیشنهادی برای توسعه فعالیتهای قرآنی مطرح کرد و قرار شد با هم برای رفع دغدغه قرآنی مقام معظم رهبری برنامهریزی کنیم اما متأسفانه اجل مهلت نداد.

فرمانده سپاهی که سابقه تلاوت در محضر امام خمینی را داشت
همچنین یکی دیگر از نزدیکان مرحوم علامی با اشاره به فعالیتهای این استاد عزیز از جمله در سپاه گفت: دغدغه استاد علامی آشنایی مردم با مفاهیم قرآن بود.
صفار هرندی در گفتگو با فارس درخصوص فعالیتهای استاد علامی پس از دوران پیروزی انقلاب اسلامی گفت: مرحوم علامی از همان سالهای اول انقلاب به عضویت در سپاه پاسداران درآمد و سابقه فرماندهی سپاه آمل را هم در کارنامه دارد. البته این استاد عزیز در کنار فعالیت نظامی به عنوان یک معلم قرآن شناخته شده بود.
وی درخصوص فعالیتهای قرآنی مرحوم علامی گفت: استاد علامی در حوزه علوم قرائت و تجوید فعالیت داشت و در چند مسابقه هم عنوان نخست کسب و به حج اعزام شده بود. مرحوم علامی سابقه تلاوت در محضر امام خمینی(ره) را هم در کارنامه دارد. وی فعالیت قرآنی را در کنار تحصیل در حوزه علمیه انجام میداد.
صفار هرندی از سابقه بیماری قلبی مرحوم علامی خبر داد و گفت: مرحوم علامی در سالهای جنگ به دلیل فشار کار دچار ناراحتی قلبی شد اما به برکت قرآن چندین سال باوجود ناراحتی قلبی زندگی و به ساحت مقدس قرآن کریم خدمت کرد. وی باوجود بیماری قلبی بسیار پرکار و پرتلاش بود و شاید در شبانهروز بیش از ۱۴ ساعت فعالیت مستمر داشت.
این دوست و همرزم مرحوم علامی با اشاره به دغدغههای این استاد فقید گفت: استاد علامی درباره تلاوت قرآن نگرانیهایی داشت و گاهی درون مجموعه قاریان انتقاداتی را مطرح میکرد. وی گاهی دردمندانه افسوس میخورد که چرا برخی از قاریان به اخلاق قرآنی متخلق نیستند. درامر عبادت و بندگی بسیار مثالزدنی بود و توجه وی هنگام خواندن نماز، دعا، قرآن و صحیفه سجادیه حسرت انسان بر میانگیخت.
وی درخصوص سوابق و دغدغههای استاد علامی گفت: مرحوم علامی قاری و داور بینالمللی قرآن کریم بود و کتب و مقالات بسیاری در حوزه قرائت و تجوید تألیف و یا ترجمه کرده بود. در موضوع آموزش دغدغهاش آشنایی مردم با ترجمه و مفاهیم قرآن بود و عقیده داشت سواد قرآنی یعنی اینکه قرآن را خوب بخوانی و یک فهم ابتدایی از آن داشته باشی.
صفار هرندی درباره خصوصیات اخلاقی مرحوم علامی گفت: انسانی بسیار منظم و منضبط بود و این نظم و انضباط وی ستودنی و معروف بود. به ولایت فقیه اهتمام جدی داشت و اگر اشکالی در این امر میدید آرام نمینشست و امر به معروف میکرد. جانباز جنگ تحمیلی بود اما کمتر کسی این امر را میدانست خود من که حدود ۳۲ سال است با استاد در ارتباط هستم حدود چهار سال است از این موضوع خبر دارم. همچنین استاد علامی برادر شهید است. آرامش متانت و وقار استاد مثالزدنی بود و شاید همه اساتید قرآن بر این موضوع اذعان کنند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه