در ادامه معرفی پروژه های بهره وری برتر صورت پذیرفته در گروه سایپا ،با هدف تعمیم و توسعه این فرهنگ در حوزه های مختلف و تسهیم تجارب و دستاوردها، اداره توسعه بهره وری در این شماره پروژه ” مکانیزه کردن گریس کاری کابینهای پاشش” که از سوی معاونت پشتیبانی و مدیریت نگهداری و تعمیرات ماشین آلات شرکت سایپا که با مسئولیت اجرایی مهندس حسینی اجرا شده است را معرفی می نماید.
۱- ضمن معرفی خود خواهشمند است راجع به انتخاب موضوع پروژه خود توضیح فرمائید.
پیمان حسینی هستم (رییس اداره نگهداری و تعمیرات سالن رنگ دو)
یکی از معضلات سالنهای رنگ یک و دو که زمان کاری زیادی از نیروی پیمانکار نظافت صنعتی این سالنها در روزهای پایان هفته هفته صرف آن میشود تمیزکاری و گریسکاری کل کابینهای پاشش رنگ می باشد. زمان و نیروی کار بالای مورد نیاز، وضعیت بد ارگونومی، میزان مصرف بالای گریس، مشکل دفع ضایعات و … برای این فعالیت همواره یکی از مشکلات سالنها و درگیری ذهنی ما بوده و همواره به دنبال راهکار برای حل آن بوده ایم.
۲-روند اجرای پروژه به چه نحوی بوده است؟
با توجه به مشترک بودن مشکل یاد شده در سالنهای رنگ یک و دو سایپا، با همفکری ریاست محترم اداره نگهداری و تعمیرات سالن رنگ یک (آقای مهندس قریشی) با تشکیل تیم متخصص از واحدهای مختلف دو اداره و با حضور نیروی های با سابقه پیمانکار نظافت صنعتی سالنهای یاد شده از جمله آقای مهندس ثنایی با ۱۶ سال سابقه فعالیت در نظافت صنعتی سالنهای رنگ سایپا در قالب جلسات طوفان ذهنی و با بررسی راهکارهای مختلف مقرر گردید یک سیستم پمپاژ و پاشش گریس برای این فعالیت ساخته شده و مورد استفاده قرار گیرد.
۳-چه مقدار هزینه برای اجرای این پروژه صورت گرفته است؟
این فعالیت یک مجموعه پمپاژ و پاشش با استفاده از تجهیزات موجود در سالن که دیگر مورد استفاده نبودند ساخته شده و هزینه ای برای خرید تجهیزات به شرکت متحمل نگردید.
۴- آیا پروژه شما الگو برداری از پروژه مشابه خارجی بوده و یا ابتکار خود شما و گروه شما بوده است؟
موضوع گریس کاری سطوح دیواره های کابینهای پاشش همواره یکی از مشکلات سالنهای رنگ مشابه سالن رنگ سایپا بوده و سیستم مشابهی جهت انجام این فعالیت در شرکتهای مشابه مشاهده نگردیده بود که پرسنل این واحد با الهام گرفتن از سایر سیستمهای پاشش موجود در سالن که برای پاشش رنگ و عایق روی بدنه استفاده می شوند این روش را پیشنهاد و اجرایی نمودند.
زمان اجرای این پروژه را ذکر فرمائید .
این پروژه در خردادماه سال ۹۳ آغاز و در تعطیلات تابستانی همان سال تجهیز ساخته شده در اختیار پیمانکار قرار گرفت و از آن پس فعالیت گریس پاشی با استفاده از این دستگاه و به صورت اتوماتیک انجام می پذیرد.
۵- در طول زمان اجرای پروژه همکاری اعضای تیم از واحدهای دیگر سایپا به چه میزان بوده است؟
مدیریت تولید سالن رنگ ۲ همواره در اجرای این پروژه و پروژه های مشابه همکاری لازم را با این واحد داشته اند.
۶-حرف پایانی
لازم می دانم از حمایت مدیران ارشد سازمانی از جمله جناب آقای مهنس لؤلؤ معاونت محترم پشتیبانی و خدمات فنی و جناب آقای مهندس دستگیر مدیریت محترم نگهداری و تعمیرات که در بازدیدهای مستمر و هفتگی از تمامی بخشها و سالنهای تولیدی، ضمن اطلاع مستمر از روند انجام فعالیتهای جاری، به پیشنهادهای بهبود پرسنل توجه ویژه ای می نمایند و زمینه ساز بروز خلاقیت و نوآوری همکاران فنی می گردند تقدیر نموده و این نکته را بیان نمایم که از همه ما بعنوان کارکنان و اعضای خانواده سایپا در هر رده سازمانی انتظار است در شرایط فعلی که شرکت نیازمند کوشش و جدیت بیش از پیش ما می باشد با همت و همدلی در جهت بهبود فرآیندها اهتمام داشته و در خصوص انجام بهره ور تر فعالیتها اقدام نماییم. بدون شک تجمع بهبود های هرچند جزئی در فعالیتهای واحدها و بخش های مختلف شرکت زمینه بهبود اوضاع کلی شرکت را نیز فراهم خواهد نمود.
انشاءالله
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه